B6: baat het niet, het schaadt vaak wel!

Met het slikken van multi-vitamine bewijs je jezelf lang niet altijd een goede dienst. Je kunt jezelf er zelfs schade mee berokkenen. Hoog gedoseerde vitaminepillen kunnen vele malen de veilige dosis vitamine B6 bevatten.

In de winkel lachen vooral de potjes multi-vitaminen en B-vitaminen je vrolijk toe. Vaak worden ze aangeprezen met claims als ‘goed voor het geheugen’ en ‘goed voor het zenuwstelsel’. Ironisch genoeg zit er soms zo veel vitamine B6 in de pillen dat ze juist problemen met het zenuwstelsel kunnen veroorzaken. Vooral bij het langdurig slikken van veel vitamine B6 kunnen de uiteinden van de zenuwen in de ledematen beschadigen.

Deze aandoening, neuropathie geheten, kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten. Het Bijwerkingen Centrum Lareb en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krijgen hierover regelmatig meldingen.
Maar lang niet iedereen meldt de bijwerkingen, en de link met vitamine B6 wordt lang niet altijd gelegd, ook niet door de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Vaak vermoeden huisartsen zelfs een vitamine tekort, maar wijst bloedonderzoek anders uit.
En dat gebeurt steeds vaker. Zo is alleen al in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede het aantal mensen met hoge tot extreem hoge vitamine B6-waarden in het bloed de afgelopen jaren vervijfvoudigd tot zo’n 300 per jaar. ‘Dat moet wel door vitaminepillen komen’, stelt klinisch chemicus Silvia Endenburg. ‘Want we zijn niet ineens heel anders gaan eten en onze genen zijn ook niet veranderd.’ Bij navraag bleken deze mensen inderdaad pillen met vitamine B6 te slikken. Hun bloedwaarden daalden nadat ze hiermee waren gestopt en de klachten verdwenen vaak ook. Maar een deel van de mensen houdt levenslang pijnklachten in de ledematen, en moet daarvoor zelfs aan de medicijnen.

 

Vitamine B6-vergiftiging
Het Ziekenhuis Gelderse Vallei is maar een van de ruim 100 ziekenhuizen in Nederland. Waarschijnlijk zijn er in Nederland dus duizenden mensen met een vitamine B6-vergiftiging. Dat veel vitamine B6 schadelijk kan zijn, is niet nieuw. Daarom hebben de Gezondheidsraad en de Europese voedselautoriteit EFSA een maximaal aanvaardbare bovengrens voor vitamine B6 vastgesteld, van 25 milligram (mg) per dag. Daarboven
kunnen klachten optreden, al krijgen sommige mensen al bij minder klachten. Die 25 mg is bijna 17 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 1,5 mg. Zo’n hoeveelheid kun je vrijwel onmogelijk via de voeding binnenkrijgen. Via vitaminepillen is dat echter gevaarlijk gemakkelijk. Vooral met de hooggedoseerde pillen die in dit onderzoek van de Consumentenbond zijn opgenomen, krijg je gemakkelijk veel vitamine B6 binnen.

Met 11 van de 15 merken uit dit onderzoek krijg je dagelijks meer dan de aanvaardbare 25 mg binnen. Fabrikanten trekken zich dus bar weinig aan van de veilige bovengrens voor vitamine B6. In het Mega B-100 vitamine B-complex van De Tuinen bijvoorbeeld zit volgens het etiket 100 mg vitamine B6 per pil, 4 keer de veilige dosis. Uit onze metingen blijkt het nog bonter te zijn: maar liefst 138 mg vitamine B6 per pil. Honderd keer zo veel als je dagelijks nodig hebt en 5,5 keer de veilige dosis.

 

Gevaarlijk
Volgens de etiketten zit in een aantal pillen al gevaarlijk veel B6, in werkelijkheid is dat vaak nog veel meer. Omdat het gehalte vitaminen in pillen na verloop van tijd lager wordt, mag in vitaminepillen wettelijk tot 50% meer zitten dan op het etiket staat. Fabrikanten zeggen echt te denken dat zo veel vitamine B6 goed voor je is. Volgens Solgar is de ruim 100 mg in zijn Vitamine B-complex en Vitamine B6 ‘gewoon veilig’. Hij hecht geen waarde aan de door de Gezondheidsraad en EFSA vastgestelde veilige bovengrens en zegt met de overdosis ‘een optimaal effect’ van vitamine B6 te willen bereiken. Ook Orthica is ervan overtuigd dat zijn Multi Max met 27 mg vitamine B6 ‘zal bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid’, al zegt hij de dosering binnenkort te gaan verlagen. Volgens De Tuinen, dat meer dan 100 mg B6 in de onderzochte pillen stopt, is er geen vuiltje aan de lucht. ‘Het product zit ruim onder de bovengrens van 200 mg die de (Britse, red.) Expert Group on Vitamins and Minerals, EVM, hanteert en is dus veilig.’ Als wij erop wijzen dat de EVM een bovengrens van 10 mg in plaats van 200 mg hanteert, verklaart De Tuinen: ‘Onze producten zijn niet bedoeld om levenslang te worden ingenomen. Bovendien bevatten onze potjes een waarschuwing.’ Op advies van de brancheorganisatie staat inderdaad op alle potjes met meer dan 25 mg vitamine B6 dat ‘langdurig dagelijks gebruik van deze hoeveelheid vitamine B6 milde tintelingen of gevoelloosheid in de ledematen kan veroorzaken’. Maar dat is een grove understatement. Mensen kunnen veel ernstiger klachten krijgen, die lang kunnen aanhouden.

Het is onbegrijpelijk dat fabrikanten de veiligheidsgrenzen opzoeken en zelfs overschrijden. Dat vindt ook Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de Wageningen Universiteit. ‘Schandalig dat dit gebeurt. Zeker omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor gezondheidswinst van extra vitamine B6, bovenop de voeding. Genoeg is genoeg, en meer geeft geen extra effect.’ Het verbaast hem nog meer, omdat de kans op een overdosis groter is dan de kans op een tekort. ‘Als het geen gezondheidswinst oplevert, waarom zou je dan het gevaar opzoeken?’

Veel consumenten laten zich op het verkeerde been zetten door claims op de vitaminepotjes, zoals ‘voor ondersteuning van het zenuwstelsel’ (Mega B-100 vitamine B-complex van De Tuinen) en ‘bij vermoeidheid’ (Mega-Vites Multi Extra Forte van Essential Organics). Helaas, dat zijn loze verkoopargumenten. Zulke claims zijn wel toegestaan, omdat vitamine B6 een rol speelt bij allerlei processen in het lichaam. Tekort is zeldzaam. Het is ook goed te weten dat vitamine B6-tekorten heel zeldzaam zijn. De meeste mensen krijgen via de voeding dagelijks ongeveer 2 mg binnen, uit bijvoorbeeld vlees, eieren en brood. Dat is ruim de ADH van 1,5 mg. Echte tekorten liggen vooral op de loer bij mensen die langdurig medicijnen gebruiken, bij mensen die excessief drinken of die een chronische ziekte hebben. Mocht u toch twijfelen, vraag dan uw huisarts om advies in plaats van lukraak (multi)vitaminepillen te gaan slikken. Soms zit daar net niet in wat u écht extra nodig heeft. Een teveel aan vitamine B6 heb je al snel binnen. De industrie voegt namelijk ook vitamine B6 toe aan veel andere producten, om ze een ‘gezond tintje’ te geven. Bijvoorbeeld aan frisdrank, mueslirepen en andere tussendoortjes. Met een glas Coolbest Vitaday plus een Liga Fruitkick zit je bijvoorbeeld al bijna aan twee keer de ADH vitamine B6. Gecombineerd met pillen krijg je gemakkelijk te veel vitamine B6 binnen.

Koop dus niet zomaar een potje (multi)vitaminepillen, en zeker geen hooggedoseerde. Campagneleider voeding Henry Uitslag van de Consumentenbond: ‘Wij pleiten er bij de minister voor om de maximumgehalten van vitaminen op te nemen in de wet. Dan kunnen producten met meer vitamine B6 tenminste verboden worden.’ Wilt u toch vitaminepillen slikken, let dan op de dosis vitamine B6: blijf ver uit de buurt van de maximale dosis van 25 mg.

 

Bron: Consumentenbond

 

Aanbevolen Literatuur

2 gedachten over “B6: baat het niet, het schaadt vaak wel!

  1. Ik heb bij Holland en barret een potje B-100 vitamine gekocht, na een Paar dagen kreeg Ik een aanval van branderige rode dikke pijnlijke huid over mijn hele lichaam, na een uur zakte het af, was wel heel erg geschrokken.
    Ik heb dit nu 4 x gehad met tussenpozen van een Paar dagen.
    Ben nagegaan wat Ik anders at, Ik kon niets vinden en ben toen gestopt met die pillen in te nemen.
    Ik heb er 2 weken geen last meer van gehad tot dat Ik Vanavond per ongeluk weer een B-100 tablet in nam en na 2 uur had Ik weer dezelfde klachten zoals pijnlijke branderige, rode en opgezwollen huid, weet nu zeker dat het door de pillen komt.
    Wat zit Erin wat dit kan veroorzaken?

    1. Je vraagt wat er in het potje B-100 zit wat di mogelijk kan veroorzaken?
      Dat is helaas niet eenduidig te zeggen, daar ik jouw lichaam niet ken en niet weet wat onderliggende factoren kunnen zijn.
      Maar wat ik je wel al kan zeggen is dat je dagelijks een overdosis aan vitamines hebt binnengekregen.
      Zover ik kan achterhalen bevat B-100 van Holland en Barret van bijna alle vitamines die er in een capsule zitten 100 mg!
      Je moet je bedenken dat je van de meeste vitamines ongeveer een paar mg tot een paar mcg per dag nodig hebt.
      Iedere capsule bevat dus een overdosis aan stofjes die jouw lichaam moet elimineren en als jouw lichaam problemen ervaart met omzetten en elimineren dan blijven die stofjes ronddwalen en kunnen daarmee tot (ernstige) bijwerkingen zorgen.

      Mijn advies: blijf mijlenver weg van supplementen tenzij een arts jouw het advies geeft om een supplement te nemen omdat je een tekort hebt!

      Sterkte x

Reacties zijn gesloten.